חדשות

צוות מדענים אירופאים: "אנחנו צעד אחד לפני הצגת חיסון אוניברסלי יעיל לשפעת"

מדענים מפרויקט בינלאומי לפיתוח חיסון אוניברסלי לנגיף השפעת הכריזו השבוע: החיסון ייתן מענה למגוון רחב של זני הנגיף ויבלום את יכולתו לעבור מוטציות ולהשתכפל

חיסון נגד שפעת. אילוסטרציה

בעוד העולם עסוק בהתפשטות נגיף הקורונה על כל המשמעויות הכלכליות והאחרות שמשבר נרחב כזה יצר, בישר שלשום (ב') צוות של רופאים וחוקרים משלוש מדינות באירופה – בריטניה, הולנד ונורבגיה: "אנחנו כנראה צעד אחד בלבד מהשלמת הפיתוח ובדיקת יעילותו של חיסון חדשני כנגד נגיף השפעת, חיסון אוניברסלי". מדובר בחיסון שלא יחייב שינוי בהרכב התרכיב עקב מוטציות שהנגיף עובר כמעט מדי שנה וההכרזה עליו פורסמה ב-Annals of Internal Medicine.

תרכיב החיסון שנוסה במנת יחידה בפרויקט זה מכונה Flu-v שסיפק תגובה חיסונית ניכרת יותר בהשוואה לתרכיב-דמה בניסוי שנעשה על 175 מתנדבים. הממצאים הדגימו את בטיחות התרכיב ואת פוטנציאל יעילותו ועתה יחלו שלבי הגמר של הניסוי הקליני. הפרויקט מומן בעזרת מועצת המחקר האירופאית וגופים בינלאומיים שונים, לרבות או"ם.

תגובה על ההכרזה מסר ד"ר אמש אדליז'ה (Amesh Adalija), מומחה למחלות זיהומיות ומדען בכיר בתחום ממרכז הבריאות של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס בבולטימור, ארה"ב, שלא היה מעורב בניסוי: "היתה סברה שפיתוח תרכיב כזה מחייב לפחות חמש שנות עבודה אם לא יותר - אבל אני חושב שהפעם אנחנו באמת קרובים לכך ובעוד פחות מחמש שנים הוא יהיה זמין".

ידוע שחיסון לשפעת עונתית הוא מציל חיים, אלא, אמר ד"ר אדליז'ה, "כל עונת שפעת מתחילה במרוץ קדחתני לחיזוי מאפייני זני הנגיף שיתפשטו באוכלוסיה ופיתוח מהיר של תרכיב נגד כולם למניעת התפשטות נרחבת הוא הליך ארוך מאוד ויקר, משום שייצור תרכיבי החיסון מבוסס על תרביות תאים ובשיטות שונות.

"ה-WHO משחרר מדי תחילת עונה נתונים לגבי הצפי לזני הנגיף בכל עונה חודשים מעטים בלבד לפני תחילתה ולעתים באיחור רב מדי. מצב זה יוצר לעתים תכופות מחסור במלאי חיסונים וגם כאשר יש מלאי מספיק, הנגיף מסוגל לתעתע לפתע, לעבור מוטציה מואצת שלא נצפתה. לכן, יש חשיבות בתרכיב אוניברסלי ובעוצמה מספקת כדי להעניק התחסנות יעילה כנגד המחלה".

המצב הנוכחי יוצר מעמסה גדולה על שירותי הבריאות "ולכן ה-Flu-v הוא בגדר הבטחה חלופית למצב הקיים", הדגישה ד"ר אולגה פלגוזאולוס (Pleguezuelos) מבריטניה, המדענית הראשית בפרויקט הפיתוח הנושא את השם Seek.

היא הסבירה שניתן יהיה לייצר את התרכיב במשך כל השנה כיוון שפותח כדי לתת מענה למגוון רחב של זני הנגיף ובעיקר כדי לבלום את יכולתו לעבור מוטציות ולהשתכפל. ייצורו נעשה בדרך מלאכותית ולכן אין מגבלות כמו בתהליכי ייצור של התרכיב הקיים.

ארבעה ניסויים קצרים קטנים הוכיחו את בטיחותו. עתה הסתיים שלב 2 בניסוי בבני אדם והמתנדבים אכן הראו שתרכיב מגדיל את ייצור הנוגדנים למניעת זיהום שפעת. עתה יהיה צורך לקבוע את האפקטיביות שלו בעולם האמיתי - והתשובה לכך תתקבל ממצאי שלב 3 בניסוי.

הצוות הדגיש בזהירות שהוא אופטימי מהתוצאות שהושגו עד כה. "תרכיב חיסון חדיש זה אמור לשנות את הדרך שבה מדינות מגנות על אזרחיהן מפני שפעת ובכך מקלות על עומסים שמוטלים מדי שנה על שירותי הבריאות ועל הכלכלות", הדגישה המדענית הראשית בפרויקט.

יש לציין שעוד צוותים עובדים על פיתוח הרכבים אחרים נוספים של תרכיב חיסון אוניברסלי, ביניהם גם המכון הלאומי האמריקני למחלות זיהומיות ואלרגיה (NIAID) שהפרויקט שלו החל בסוף 2019. גם החברה הישראלית BiondVax נמצאת במרוץ וכבר בשלב 3 של ניסוי בתרכיב הייחודי שפיתחה בשם M-001 ושבו משתתפים 12 אלף איש. התוצאות הסופיות של ניסוי זה צפויות להתפרסם בסוף 2020.

נושאים קשורים:  חיסון אוניברסלי,  שפעת,  פיתוח תרופה,  חדשות,  חיסונים,  חיסון נגד שפעת
תגובות