נכון להיום, חסרות עדויות בכל הנוגע להשפעתם של חיסוני קורונה על התסמינים, איכות חיים הקשורה לבריאות (HRQoL) ופגיעה בפריון העבודה והפעילות (WPAI: Work Productivity and Activity Impairment).
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Vaccines' החוקרים ערכו אנליזה על הקשרים בין קבלת bivalent BA.4/5 BNT162b2י(BNT162b2) לבין התוצאים המדווחים על ידי המטופלים (PROs: patient-reported outcomes).
לצורך כך, החוקרים מארצות הברית אספו חולים מבוגרים שנמצאו חיוביים לקורונה והיו סימפטומטיים למחלתם. החולים גויסו בתקופה שבין ה-2 במרץ ל-18 במאי 2023. ה-PROs הוערכו באמצעות ארבעה שאלונים אשר מדדו תסמינים, HRQoL ו-WPAI (שאלון תסמינים המבוסס על ה-CDC, PROMIS Fatigue, EQ-5D-5L, WPAI-GH) החל מהתקופה הקודמת לקורונה ועד לשבוע 4 לאחר ההדבקה. החוקרים השתמשו באנליזה מרובת-משתנים עם מודלים מעורבים למדידות חוזרות, עם תיקנון למספר משתני לוואי.
אנליזת החוקרים כללה בסך הכל 643 משתתפים: 316 היו מחוסנים עם BNT162b2 ו-327 היו לא מחוסנים/ללא חיסון עדכני. גילם הממוצע (סטיית תקן) של המשתתפים עמד על 46.5 שנים (15.9), 71.2% מתוכם היו נשים, 44.2% דיווחו על הדבקה קודמת, ול-25.7% הייתה תחלואה נלווית של ≥1. עוקבת ה-BNT162b2 דיווחה על מספר נמוך יותר של תסמינים חריפים עד לשבוע 4, ובפרט על שיעור נמוך יותר של תסמינים מערכתיים ונשימתיים.
עוד עולה מתוצאות החוקרים כי כלל ה-PROs הושפעו לרעה, ובמיוחד בשבוע 1; עם זאת, באותה נקודת זמן נמצא כי עוקבת ה- BNT162b2 דיווחה על ביצועים טובים יותר בעבודה, על שיעור נמוך יותר של היעדרויות, ועל פחות שעות עבודה מבוטלות. לא נצפו הבדלים מובהקים ב-HRQoL COVID-19 עם השפעה שלילית על תוצאי המטופלים.
החוקרים מסכמים כי בהשוואה למטופלים לא מחוסנים/ללא חיסון עדכני, אלו אשר חוסנו עם bivalent BA.4/5 BNT162b2 דיווחו על כמות קטנה יותר של תסמינים ולמשך זמן קצר יותר, וכן על תפקוד טוב יותר במסגרת עבודתם.
מקור: