COVID-19 עולמי

הערכה: החיסון של "פייזר" לבני 5 עד 11 יאושר עד סוף אוקטובר

מתוצאות הניסויים שפרסמה "פייזר" עד כה על חיסון ילדים עלה: בכ-2,500 נסיינים בני 11-5 שקיבלו את החיסון לא דווח על תופעות לוואי שונות מאלו שדיווחו מבוגרים

חיסון ילדים. צילום:שאטרסטוק

ד"ר אנתוני פאוצ'י, יועץ הבית הלבן במאבק בקורונה, העריך בסוף השבוע כי עד סוף החודש הבא יינתן אישור של ה-FDA לחסן בתרכיב פייזר גם בני 11-5. הערכה דומה, כך דיווחה סוכנות החדשות רויטרס, הביעו עוד גורמים במערכת הבריאות בארה"ב.

ההערכה מבוססת על כך שלחברת פייזר יהיה עד סוף חודש אוקטובר מספיק מידע מהניסויים הקליניים שערכה כדי שתוכל לבקש אישור חירום לחסן גם קבצת גיל זאת. יידרשו ל-FDA כשלושה שבועות כדי להעניק את האישור הזה. גם ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, מסרה בראיון לחדשות ערוץ 12 הערכה לפיה ניתן יהיה לחסן קבוצת גיל זאת כנראה עוד לפני סוף 2021.

ד"ר פאוצ'י, מומחה למחלות זיהומיות, הציג את הערכתו בשיחת זום עם עובדי מכוני הבריאות הלאומיים של ארה"ב, NIH. "אם 'פייזר' תגיש את הבקשה עד סוף ספטמבר והנתונים יציגו תמיכה בשימוש בחיסון", אמר, "בשבועיים הראשונים של אוקטובר עד תחילת נובמבר התרכיב יהיה מוכן להפצה ולשימוש".

גם חברת מודרנה צפויה לקבל אישור דומה, אולם על פי הערכה בארה"ב, הוא יינתן לה כשלושה שבועות לאחר האישור ל"פייזר", כלומר בנובמבר. לצד זאת ציין מקור אחר, על פי הדיווח ברויטרס, לוח הזמנים של פאוצ'י נראה אופטימי מדי.

בדיווח נמסר כי מתוך תוצאות הניסויים שפרסמה "פייזר" עד כה בכל הנוגע לחיסון ילדים עלה כי בכ-2,500 נסיינים בני 5-11 שקיבלו את החיסון במסגרת הניסוי, לא דווח על תופעות לוואי שונות מאלו שדיווחו מבוגרים. המינון המספיק לחיסון ילדים בגילאים הללו הוא כשליש מהמינון הניתן למבוגרים.

כל המשתתפים בניסויים אלה עברו בדיקות דם חודשיות שניטרו את רמות הנוגדנים ורמות תאי ה-T שלהם - נדבך משמעותי בזיכרון החיסוני. מהניסוי עלה שהילדים פיתחו רמות גבוהות של נוגדנים מנטרלי נגיף ותאי דם לבנים נוספים.

בתוך כך דווחה התקשורת האמריקאית כי נשיא ארה"ב עומד לחייב את כל אלפי עובדי הממשלה וגופים ציבוריים ופדרליים אחרים לקבל חיסונים או לכל הפחות בדיקת קורונה שבועית אחת, אבל רק למי שלא יכול להתחסן מסיבות רפואיות מוצדקות. הטלת חובה זאת באה לצד הודעה של ה-CDC לפיה נמצא כי "אמריקאים שלא מתחסנים נמצאים בסיכון כדי פי 11 למות מקורונה לעומת מתחסנים". נתון זה אמור להשפיע על כל אלה שמוגדרים כיום כמהססים או אף מתנגדים לחיסונים ולהניע אותם לקבל את החיסון".

על פי ה-CDC, מחקרים שנעשו לאחרונה בארה"ב הבהירו כי החיסונים ממשיכים לספק הגנה משמעותית נגד אשפוזים עקב מחלה קשה ונגד תמותה מהנגיף, גם ביחס לזן הדלתא. מי שלא חוסן נמצא בסיכון להידבק פי 4.5 לעומת מחוסן ובסיכון של פי עשרה יותר להתאשפז עקב מחלה קשה. נתונים אלה הושגו במחקר שבו השתתפו יותר מ-600 אלף חולי קורונה ב-13 ממדינות ארה"ב.

ראשת ה-CDC, ד"ר רושל ולנסקי, אמרה בתדרוך לתקשורת: "יש לנו עתה את הכלים המדעיים הדרושים כדי לחולל תפנית במגיפה הזאת. יותר מ-90% מחולי הקורונה בין אפריל ליולי השנה שאושפזו לא היו מחוסנים. מחקר נוסף העלה נתון שידוע מכבר, לפיו מידת ההגנה מפני הדבקה ירדה מ-91% שהיתה בתחילת 2021, ל-78% בחודש יולי. בני 66 ומעלה זוכים להגנה של 80% מפני תחלואה קשה לעומת 95% בקרב בני 64-18. כן נרשמה ירידה ביעילות החיסון לבני 75 ומעלה. מדובר עד כה במתחסנים בשתי מנות בלבד".

הבוקר (א') אמר מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש בראיון ל-103FM כי משרדו "מתחיל להיערך לצורך להביא לישראל מנות חיסון נוספות, אם יהיה צורך לקרוא למחוסנים לקבל את המנה הרביעית". עם זאת הוסיף: "אני מקווה שזה לא יקרה בתוך חצי שנה אלא הרבה יותר מאוחר ויתברר כי המנה השלישית אכן מספקת הגנה ממושכת יותר".

נושאים קשורים:  חברת "פייזר",  חיסון לקורונה,  חיסון ילדים,  ד"ר אנתוני פאוצ'י,  חדשות,  19-COVID,  פרופ' נחמן אש
תגובות