חדשות

שינוי בתכנית החיסונים: הופסק מתן החיסון המוחלש לפוליו

החל מהחודש החיסון המומת בזריקה נגד נגיף הפוליו יישאר החיסון היחידי במסגרת חיסוני שגרה | השינוי הוא חלק ממגמה עולמית ונובע מהפסקת ייצור החיסון המוחלש על ידי חברות באירופה

חיסון פוליו מוחלש בטיפות. סיפק שכבה נוספת של הגנה מפני נגיף הפוליו להפחתת הפצת הנגיף באוכלוסיה. צילום אילוסטרציה

משרד הבריאות מפסיק מתן חיסון פוליו מוחלש בטיפות החל מהחודש (מרץ 2025) והחיסון המומת בזריקה יישאר החיסון היחיד במסגרת חיסוני השגרה. כך פורסם אתמול (ג') בהודעה של מערך מודיעין בריאות ובייעוץ של ד"ר אסתי אורונסון, ראש מחלקת חיסוני שגרה באגף לאפידמיולוגיה.

השינוי בתכנית החיסונים נגד שיתוק ילדים (פוליו) בישראל הוא חלק ממגמה עולמית. בישראל הוא נובע מהפסקת ייצור החיסון המוחלש על ידי חברות באירופה שחיסוניהן אושרו בישראל, ותואם את מדיניות ארגון הבריאות העולמי (WHO) למעבר למתן חיסון מומת במדינות בסיכון נמוך.

על פי ההודעה, החיסון המוחלש סיפק שכבה נוספת של הגנה מפני נגיף הפוליו באופן שמפחית את הפצת הנגיף באוכלוסיה והפסקתו נובעת גם משינויים בתפוצת המחלה. הפסקת החיסון המוחלש מפחיתה את ההגנה הקהילתית מפני העברתם של שני זני פוליו, ולכן מדגישה את החשיבות החיסון המומת, שמגן באופן כמעט הרמטי מפני תחלואה שיתוקית בפוליו על מי שמחוסן בו.

מחלת הפוליו, הנגרמת על ידי שלושה זני נגיפים, עלולה לגרום לשיתוק שרירים ולנזקים בלתי הפיכים. החיסון המומת מספק הגנה של למעלה מ-99% מפני מחלה שיתוקית. במקרה של התפרצות רחבת היקף, ישראל תוכל להיעזר במלאי חיסונים של ארגון הבריאות העולמי.

בשנים האחרונות היו מספר מקרים של ילדים לא מחוסנים שאובחנו בשיתוק ילדים בישראל. המקרה האחרון אירע בחודש דצמבר אשתקד באזור ירושלים.

כזכור, ארגון הבריאות העולמי חיסן לאחרונה את ילדי עזה בשלושה סבבים בעקבות אבחון של תחלואה שיתוקית קשה מהנגיף בילד ממרכז הרצועה. בקיץ 2024 התגלו בדגימות ביוב בעזה העברה של נגיפי פוליו ממקור תרכיבי מותמר מזן 2 – cVDPV2.

על פי העדכון, בישראל, זן-הבר של נגיף הפוליו זוהה בפעם האחרונה בשנת 2013 בדגימות ביוב - התפרצות שהסתיימה ללא מקרי שיתוק. בעקבות זאת התבצע מבצע נרחב של חיסון חי-מוחלש (bOPV) על מנת להכיל את ההתפרצות. מאז אותה התפרצות, החיסון החי-מוחלש נכנס לשגרת החיסונים במטרה להפחית את הסיכוי להתפרצויות דומות.

בשנים האחרונות היו מספר מקרים בהם זוהה נגיף ממקור תרכיבי מותמר בישראל, לרבות מקרים קליניים של שיתוק. בשנת 2024 אף זוהו נגיפי פוליו תרכיביים מותמרים בדגימות ביוב במספר מדינות אירופה, מה שמצביע על הדבקה בקהילה גם במדינות מערביות.

הכותבים מדגישים כי חרף הירידה המשמעותית בתחלואה, מחלת הפוליו טרם נעלמה ובפרט לא באזורנו ולכן חשוב להמשיך בחיסון השגרתי.

נושאים קשורים:  חיסונים,  חיסון לפוליו,  משרד הבריאות,  שיתוק ילדים,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
12.03.2025, 11:20

אלמלא מתנגדי החיסונים, היינו ממגרים את הפוליו כבר לפני עשור...

אנונימי/ת
12.03.2025, 22:58

🤣🤣🤣🤣

אנונימי/ת
14.03.2025, 13:07

לפני עשור כמעט לא היו באמת מתנגדי חיoונים. מאז משבר האמון הענק בין האוכלוoיה והרפואה (ראה ערך קור!נה)…. מוטל עלינו הרופאים העול וחובה לחדש האמון ולוודא מה אנחנו עושים לטובת האנשים… לא הפארמה.