ניסויים קליניים בחיסון מבוסס mRNA לטיפול בסרטן ריאות החלו לאחרונה בשבע מדינות, כולל בריטניה, ארה"ב, גרמניה, הונגריה, פולין, ספרד וטורקיה. החיסון, המכונה BNT116 ומפותח על ידי חברת BioNTech, מיועד לטפל בסרטן ריאות מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC). על הניסוי דיווח השבוע הגרדיאן.
עוד בעניין דומה
סרטן ריאות הוא הגורם המוביל למוות מסרטן בעולם, עם כ-1.8 מיליון מקרי מוות בשנה. שיעורי ההישרדות בשלבים מתקדמים של המחלה, בהם הגידולים התפשטו, נמוכים במיוחד. החיסון שבו מדובר מתוכנן להנחות את הגוף לאתר ולהשמיד תאי סרטן, ולאחר מכן למנוע את חזרתם.
נכון להיום, קיים מגוון רחב של חיסוני mRNA בניסויים קליניים המיועדים למחלות זיהומיות ואף כמה חיסונים להפרעות גנטיות ולסוגי סרטן שונים. רוב החיסונים הללו נמצאים בשלבים 1 ו-2 בניסויים קליניים, הבודקים בטיחות ויעילות בסיסיים. רק מעטים מהחיסונים מבוססי ה-mRNA נמצאים בשלב 3 של פיתוח החיסון, השלב האחרון לקראת הוצאת החיסון לשוק, הבודק את היעילות והבטיחות של החיסון בתפוצה רחבה.
הניסוי הקליני שלב ראשון בבני אדם של BNT116 הושק ב-34 אתרי מחקר, שישה מהם בבריטניה, שבה קיבל מטופל ראשון את המנה הראשונה ביום ג' האחרון. הניסוי יכלול כ-130 מטופלים בשלבים שונים של המחלה, החל משלבים מוקדמים לפני ניתוח או הקרנות ועד שלבים מתקדמים או סרטן חוזר. המטופלים יקבלו את החיסון בשילוב עם אימונותרפיה.
החיסון משתמש ב-mRNA, בדומה לחיסוני הקורונה, ופועל על ידי הצגת סמנים של גידול מסוג NSCLC למערכת החיסון, כדי להכין את הגוף להילחם בתאי סרטן המבטאים סמנים אלה. המטרה היא לחזק את תגובת החיסון של הגוף לסרטן תוך השארת התאים הבריאים ללא פגע, בניגוד לכימותרפיה.
פרופסור סיאו מינג לי, אונקולוג רפואי מומחה בקרן NHS של בתי החולים האוניברסיטאיים של לונדון (UCLH), המוביל את הניסוי בבריטניה, מציין כי "אנו נכנסים כעת לעידן חדש ומרגש של ניסויים קליניים באימונותרפיה מבוססת mRNA לטיפול בסרטן ריאות. זו טכנולוגיה פשוטה להעברה, המאפשרת לבחור אנטיגנים ספציפיים בתא הסרטני ולכוון אליהם".
המטופל הראשון בבריטניה שקיבל את החיסון הוא גבר בן 67 מלונדון, שאובחן בחודש מאי והחל בטיפולי כימותרפיה והקרנות זמן קצר לאחר מכן. הוא קיבל שש זריקות רצופות במרווחים של חמש דקות במשך 30 דקות, כאשר כל זריקה הכילה גדילי RNA שונים. הוא קיבל את החיסון מדי שבוע במשך שישה שבועות רצופים, ולאחר מכן כל שלושה שבועות במשך 54 שבועות.
פרופ' לי מוסיף: "אנו מקווים שהוספת טיפול זה תמנע את חזרת הסרטן, שכן פעמים רבות גם לאחר ניתוח והקרנות הסרטן חוזר אצל חולי סרטן ריאות. אנו מקווים להמשיך לשלב 2 ו-3 ולאחר מכן מקווים שהחיסון יהפוך לטיפול סטנדרטי בכל העולם ויציל חיים של חולי סרטן ריאות רבים".
באוקטובר אשתקד בכנס העולמי לסרטן ריאות הוצגו נתונים על פיהם החיסון הטיפולי לסרטן ריאות מתקדם של תאים לא קטנים (NSCLC) הראה תוצאות מבטיחות כטיפול קו שני כחלק ממחקר פאזה 3. החברה שמפתחת את החיסון, OSE Immunotherapeutics, הציגה את החיסון Tedopi המורכב מנאו-אפיטופים (שברי פפטיד), גידוליים סינתטיים המכוונים לחמישה אנטיגנים גידוליים, המאפשרים הפעלה של לימפוציטים T-ספציפיים לגידול, במטרה למנוע בריחה חיסונית.
במרץ האחרון הודיעו חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד, מכון פרנסיס קריק ואוניברסיטת קולג' בלונדון, כי קיבלו מימון של 1.7 מיליון ליש"ט מהמכון לחקר הסרטן Cancer Research UK וקרן CRIS Cancer Foundation לפיתוח חיסון לסרטן ריאות. בניגוד לשלב שבו נמצא הניסוי עליו דיווח ה"גרדיאן", שנועד לטיפול בסרטן קיים ובמניעת הישנות, המחקר זה עוסק בחיסון מבוסס דנ"א שמטרתו מניעת סרטן באנשים בסיכון גבוה. המחקר, שעדיין נמצא בשלב תכנון, יכלול 3,000 מנות ראשוניות, בעוד שהניסוי המבוסס mRNA כבר החל כאמור בשבע מדינות עם כ-130 משתתפים.