חדשות

מבצע חיסון הפוליו לילדי עזה: סכנה לבריאות הילדים

מומחי בריאות הציבור מתריעים מפני מתן החיסון הנסיוני לפוליו לילדי עזה: "עזה תשמש כמעבדת ניסוי לארגון הבריאות העולמי וילדי עזה ישמשו שפני ניסיון" | אגף הרוקחות לא התיר לייבא את החיסון לארץ

חיסון תינוק במרפאה במרכז בריאות ממשלתי ברפיח, דרום רצועת עזה. צילום ארכיון: שאטרסטוק

קבוצת מומחי בריאות הציבור מתריעה ומביעה חששות לגבי בטיחות ויעילות חיסון הפוליו שארגון הבריאות העולמי (WHO) מבקש לחסן בו את ילדי עזה.

במכתב ששיגרה מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה לשר הביטחון יואב גלנט ולשר הבריאות אריאל בוסו השבוע (ב'), מצביעים חברי המועצה על הסיכונים שמבצע החיסונים של ארגון הבריאות העולמי עלול לייצר לישראל. שימוש בנגיף חי שנמצא עדיין בשלבי מחקר ודליפת הנגיף למי התהום מהווים לדבריהם סכנה.

לפי המכתב, מקרה הפוליו שהתגלה בעזה בתינוק נגרם כנראה ממוטציה של חיסון חי מוחלש קודם. גם החיסון שארגון הבריאות העולמי מבקש להשתמש בו (nOPV2) הוא חיסון חי מוחלש, שעלול לגרום למוטציות נוספות ולשחרור זני פוליו פעילים. "מתן חיסון חי מוחלש ל-640 אלף ילדים בטווח זמן קצר מגביר משמעותית את הסיכון לשחרור הנגיף ויצירת זיהום נרחב", כתבו.

חברי המועצה מדגישים כי החיסון אינו מאושר לשימוש במדינות המערב ונמצא עדיין בשלבי מחקר. "חיסון ה-nOVP2. אותו מייעד ארגון הבריאות העולמי לילדי עזה אינו מאושר לשימוש באף אחת ממדינות המערב, והמחקרים הקליניים שלו עדיין לא הסתיימו. החיסון מיוצר באינדונזיה - מדינה מתפתחת, כאשר אין גישה למידע על תנאי הייצור במפעל, והוא ניתן אך ורק במדינות מתפתחות תחת היתר חירום של ארגון הבריאות העולמי".

לדברי מומחי בריאות הציבור, גם בישראל אגף הרוקחות לא התיר לייבא את החיסון מסיבות אלו. "עזה תשמש, אם כן, כמעבדת ניסוי לארגון הבריאות העולמי, וילדי עזה ישמשו שפני ניסיון לחיסון זה. מיותר לציין כי בעזה חסר מערך מעקב מקיף אחרי תופעות לוואי בקרב הילדים שיקבלו את ה-nOPV2", נכתב.

המועצה מביעה חשש מפוליטיזציה של קמפיין החיסונים על ידי האו"ם וארגון הבריאות העולמי, ומזהירה מפני שיתוף פעולה שעלול להציג את ישראל כמשתפת פעולה עם ניסוי בחיסון חדש בילדי עזה.

הכותבים ממליצים על שימוש בחיסון מומת (IPV) במקום החיסון החי, ומציעים להתמקד בהשלמת חיסוני פעוטות בישראל במקום לתת מנת דחף מומת לחיילי צה"ל, כפי שקרה לאחרונה, או מתן חיסון חי מוחלש לתינוקות בישראל או בעזה. עוד הם מזהירים מפני הסיכון של דליפת הנגיף למי התהום או לים התיכון, מה שעלול לסכן גם את בריאות הציבור בישראל.

הכותבים, פרופ' אתי אינהורן, פרופ' אשר אלחיאני, פרופ' עליאן אלקרינאוי, ד"ר רון בבקוב, ד"ר אורנה בלונדהיים, פרופ' צבי בנטואיץ', פרופ' מירה ברק, פרופ' צביקה גרנות, ד"ר זאב דגני, פרופ' גלעד הרן, פרופ' יואל זוסמן, ד"ר מיכל חמו לוטם, ד"ר יואב יחזקאלי, פרופ' רבקה כרמי, פרופ' אסא כשר, פרופ' רצף לוי, פרופ' מייקל לויט, ד"ר מיכאל מירו, פרופ' ישראל סילמן, ד"ר יפעת עבדי-קורק, פרופ' אודי קימרון, ד"ר דותן רוסו, ד"ר אמיר שחר, פרופ' אייל שחר, פרופ' מרדכי שני וד"ר גיא שנער, קוראים למשנה זהירות בהתייחסות לתכנית החיסונים המוצעת.

הם מסכמים וכותבים: "מבצע חיסון חי מוחלש נגד פוליו בעזה עומד בסתירה להמלצה לחסן קודם כל בחיסון המומת, והוא בעל פוטנציאל לגרום לשיתוק בקרב המתחסנים עצמם, ו/או לעבור התמרה לוריאנט אלים ועמיד יותר, שאף עלול לזלוג לביוב ולמים בישראל".

לפני כשבוע קראו מומחי בריאות הציבור והאיגוד הישראלי למחלות זיהומיות לשרי הבריאות והביטחון לנקוט בפעולה מיידית שתעצור את התפשטות מחלת הפוליו בעזה. בין השאר קראו להתגייסות כלל מערכתית עם מבצע חיסון, ניטור האוכלוסיה והסביבה והפסקת אש מיידית שתאפשר את עצירת התפשטות הנגיף. "הנגיף מתפשט במהירות וללא גבולות", כתבו.

בתוך כך, משרד הבריאות הפלסטיני ברצועת עזה והמשרד בגדה המערבית הודיעו ביום ב' כי הושלמו ההכנות לחיסון כ-640 אלף ילדים ברצועה נגד נגיף הפוליו. החיסון יחולק בשתי פעימות לפי לוח הזמנים למבצע שנקבע במשרד בשיתוף ארגון הבריאות העולמי, אונר"א ויוניצ"ף. על כך דיווח ג'קי חורי, בהארץ.

במשרד הבריאות הפלסטיני הודיעו כי לקראת מבצע החיסונים הוכשרו כ-2,700 אנשי צוות שיחסנו ילדים ב-400 מוקדים. כדי לשמור על אפקטיביות החיסון, על הצוותים הרפואיים להשלים כל שלב תוך 4 עד 7 ימים. מתאמת התוכנית מטעם משרד הבריאות ברמאללה, ד"ר נאנסי פלאג', אמרה בראיון לרדיו א-שמס שבמשרד הבריאות העבירו מקררים ומתקני אחסון לרצועה במטרה להעביר אותם לנקודות שבהן יחולקו החיסונים. לדבריה, הם יחולקו בטיפות, לילדים עד גיל עשר.

נושאים קשורים:  חדשות,  חיסון לפוליו,  ארגון הבריאות העולמי,  תושבי עזה,  ישראל במלחמה
תגובות
אנונימי/ת
28.08.2024, 22:02

א. עזה אינה מדינה מפותחת (אפילו לא מדינה לא-מפותחת) ואינה במעמד לבחור איזה חיסון יונפק לה.
ב. מה עושה את פרופ׳ אסא כשר, פרופ׳ עליאן אלקרנאוי לברי סמכא בנושא חיסונים? לאן נעלם פרופ׳ חגי לוין?

אנונימי/ת
29.08.2024, 07:58

מדובר בחיסון יעיל ובטוח שבו השתמש ארגן הבריאות העולמי למגר פוליו באזורים שונים בעולם.
מצער שרופאים שאינם מומחים/עוסקים בחיסונים נגררים להביע דעה כה נחרצת, ובעצם נגררים אחרי אנשים הזויים ופוליטיקאים קטנים, כגון חגי לווין, המתנגד לכל דבר שהממשלה עושה. הוא אף הצטרף לפוליטיקה כמועמד לכנסת לפני הבחירות הקודמות.
מאכזב לראות רופאים מובילים, כגון רבקה כרמי, מוטקה שני, אורנה בלונדהיים ועוד, שאין להם קשר לחיסונים, הנגררים אחרי חגי לווין הפוליטיקאי ושחר שננזף (ויותר מזה) ע"י משרד הבריאות עקב פעילותו נגד חיסוני הקורונה, שהצילו מיליונים מתושבי העולם. הלב כואב לראות את זה.