במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Human Vaccines & Immunotherapeutics, ביקשו חוקרים לחקור את ההשפעה הספציפית של החיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי שמגן מפני 9 זנים (9vHPV, 9-valent human papillomavirus vaccine) על הסיכון להישנות של ממאירות תוך-אפיתליאלית של צוואר הרחם בדרגה 2 או גבוהה יותר (CIN2+, cervical intraepithelial neoplasia grade 2), בנשים שחוסנו לאחר כריתת צוואר הרחם.
עוד בעניין דומה
החוקרים ערכו מחקר עוקבה חד-מרכזי רטרוספקטיבי בנשים בגילאי 22-49 שנים, שעברו קוניזציה (כריתת לולאה) בין השנים 2014 ל-2023. הנשים שחוסנו בחיסון 9vHPV הותאמו לנשים לא מחוסנות בגיל ובמשך המעקב ביחס של 1:2 לביטול הטיית הקצאה. הסיכון להישנות של ממאירות תוך-אפיתליאלית בצוואר הרחם בדרגה 2 או גבוהה יותר הוערך על ידי יחס שיעור ההיארעות, תוך שימוש ברגרסיית פואסון עם התאמה למחלות נלוות, מצב עישון, היריון בעבר, דרגת הממאירות, שוליים חיוביים בביופסיית חרוט וגנוטיפים של נגיף הפפילומה.
תוצאות המחקר הדגימו כי במהלך תקופת המעקב הממוצעת של 30 חודשים (±22 חודשים), שיעורי ההישנות של ממאירות תוך-אפיתליאלית בצוואר הרחם בדרגה 2 או יותר בניתוח שכלל 147 נשים היו 18 ו-2 מקרים לכל 100,000 ימי אדם עבור נשים לא מחוסנות ומחוסנות, בהתאמה. ירידה משמעותית בהישנות ב-90% (רווח בר-סמך 95%: 12-99%) נצפתה בקרב משתתפות שקיבלו את החיסון 9vHPV, בהשוואה לאלו שעברו כריתה כירורגית בלבד. יתר על כן, נשים מחוסנות עם שוליים חיוביים בביופסיית חרוט הראו ירידה של 42% (אם כי לא מובהקת) בהישנות (p = 0.661). בנוסף, חיסון מלא לאחר קוניזציה תרם להפחתה נוספת בסיכון להישנות.
החוקרים מסכמים כי ממצא זה תואם את הידע הנוכחי ומצביע על אפקט אדג'ובנטי גבוה של החיסון 9vHPV נגד נגיף הפפילומה.
מקור: