מקור ההתפרצות הנוכחית של נגיף הפוליו בירושלים, בניו יורק ובלונדון, הוא בחיסון האוראלי בנגיף מוחלש שניתן לילדים באמצעות טיפות והתפשט דרך הפרשות לילדים לא מחוסנים. כך קובעות הרשויות הבריאות בישראל, בארה"ב ובבריטניה.
עוד בעניין דומה
סוכנות הידיעות אי-פי דיווחה אתמול (א') כי החיסון האוראלי, שמכיל נגיף פוליו מוחלש, יכול לגרום להידבקות בשניים עד ארבעה ילדים על כל 500 אלף מחוסנים. המקרים שנתגלו בשלוש המדינות הם הראשונים זה מספר שנים שבהם הנגיף התגלה במדינות מפותחות.
על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, מאז 2017, אותרו 396 מקרים של פוליו שנגרמו על ידי נגיף הבר, לעומת יותר מ-2,600 הקשורים לחיסון דרך הפה. אנשי מקצוע רבים קוראים להפסקת השימוש בנגיף פוליו מוחלש, כיוון שהוא גורם כיום ליותר מקרי פוליו מאשר נגיף הבר.
בישראל ניתן החיסון בשתי מנות: בתחילה ניתן חיסון בנגיף מומת, שמגן על הילד מפני שיתוק, ולאחר מכן ניתן החיסון בנגיף החי-המוחלש, שתפקידו למנוע את המשך הפצת הנגיף. אך התפשטות הנגיף המוחלש באזור אוכלוסיה לא מחוסנת יכול לגרום למוטציה בנגיף ולהדבקה סימפטומטית של המחלה.
"למעשה אנחנו מחליפים את הווירוס הטבעי בוירוס מהחיסון, שכיום הוא הגורם המוביל להתפרצויות", אמר פרופ' סקוט בארט מאוניברסיטת קולומביה, שחוקר את נסיונות הכחדת הנגיף. ד"ר פיל אופיט, מנהל מרכז החיסון בבית החולים לילדים של פילדלפיה, אמר כי "ככל הנראה לא היינו מסוגלים להשתלט על התפתחות הנגיף במדינות המתפתחות ללא החיסון האוראלי, אך זה המחיר שאותו אנחנו משלמים". לטענתו, הדרך היחידה להכחיד את הפוליו היא להפסיק את השימוש בנגיף המוחלש.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "במדינת ישראל ניתנים בשגרה שני סוגי חיסון: חיסון באמצעות נגיף מומת שתפקידו להגן על הילד מפני שיתוק, וחיסון חי-מוחלש שתפקידו למנוע את המשך הפרשת וירוס הפוליו בצואה. לאחר החיסון החי-מוחלש, התרכיב ממשיך להתחלק במעי ומופרש גם בצואה. באם הנגיף המוחלש 'מסתובב' באוכלוסיה שאיננה מחוסנת מספיק, לאורך זמן, ובאופן נדיר, הוא עלול לעבור מוטציות שיחזירו אותו להיות מסוכן. כפי שציינו בהודעות קודמות, זה המקרה שקרה בתחילת ההתפרצות הנוכחית בישראל".
במשרד הבריאות הוסיפו כי חיסון הוא הדרך להגן על ילדים מפני המחלה, שלהשלכותיה אין טיפול, וקראו להורים להשלים את חיסוני ילדיהם לפי שגרת החיסונים.