חדשות

חיסון אוראלי בנגיף מוחלש הוא הגורם להתפרצות הפוליו הנוכחית

ה-who: מאז 2017 אותרו 396 מקרים של פוליו שנגרמו על ידי נגיף הבר לעומת יותר מ-2,600 הקשורים לחיסון דרך הפה | חוקרים: הדרך היחידה להכחיד את מחלת הפוליו – להפסיק להשתמש בנגיף המוחלש

פעוט מקבל חיסון נגד נגיף הפוליו. צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

מקור ההתפרצות הנוכחית של נגיף הפוליו בירושלים, בניו יורק ובלונדון, הוא בחיסון האוראלי בנגיף מוחלש שניתן לילדים באמצעות טיפות והתפשט דרך הפרשות לילדים לא מחוסנים. כך קובעות הרשויות הבריאות בישראל, בארה"ב ובבריטניה.

סוכנות הידיעות אי-פי דיווחה אתמול (א') כי החיסון האוראלי, שמכיל נגיף פוליו מוחלש, יכול לגרום להידבקות בשניים עד ארבעה ילדים על כל 500 אלף מחוסנים. המקרים שנתגלו בשלוש המדינות הם הראשונים זה מספר שנים שבהם הנגיף התגלה במדינות מפותחות.

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, מאז 2017, אותרו 396 מקרים של פוליו שנגרמו על ידי נגיף הבר, לעומת יותר מ-2,600 הקשורים לחיסון דרך הפה. אנשי מקצוע רבים קוראים להפסקת השימוש בנגיף פוליו מוחלש, כיוון שהוא גורם כיום ליותר מקרי פוליו מאשר נגיף הבר.

בישראל ניתן החיסון בשתי מנות: בתחילה ניתן חיסון בנגיף מומת, שמגן על הילד מפני שיתוק, ולאחר מכן ניתן החיסון בנגיף החי-המוחלש, שתפקידו למנוע את המשך הפצת הנגיף. אך התפשטות הנגיף המוחלש באזור אוכלוסיה לא מחוסנת יכול לגרום למוטציה בנגיף ולהדבקה סימפטומטית של המחלה.

"למעשה אנחנו מחליפים את הווירוס הטבעי בוירוס מהחיסון, שכיום הוא הגורם המוביל להתפרצויות", אמר פרופ' סקוט בארט מאוניברסיטת קולומביה, שחוקר את נסיונות הכחדת הנגיף. ד"ר פיל אופיט, מנהל מרכז החיסון בבית החולים לילדים של פילדלפיה, אמר כי "ככל הנראה לא היינו מסוגלים להשתלט על התפתחות הנגיף במדינות המתפתחות ללא החיסון האוראלי, אך זה המחיר שאותו אנחנו משלמים". לטענתו, הדרך היחידה להכחיד את הפוליו היא להפסיק את השימוש בנגיף המוחלש.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "במדינת ישראל ניתנים בשגרה שני סוגי חיסון: חיסון באמצעות נגיף מומת שתפקידו להגן על הילד מפני שיתוק, וחיסון חי-מוחלש שתפקידו למנוע את המשך הפרשת וירוס הפוליו בצואה. לאחר החיסון החי-מוחלש, התרכיב ממשיך להתחלק במעי ומופרש גם בצואה. באם הנגיף המוחלש 'מסתובב' באוכלוסיה שאיננה מחוסנת מספיק, לאורך זמן, ובאופן נדיר, הוא עלול לעבור מוטציות שיחזירו אותו להיות מסוכן. כפי שציינו בהודעות קודמות, זה המקרה שקרה בתחילת ההתפרצות הנוכחית בישראל".

במשרד הבריאות הוסיפו כי חיסון הוא הדרך להגן על ילדים מפני המחלה, שלהשלכותיה אין טיפול, וקראו להורים להשלים את חיסוני ילדיהם לפי שגרת החיסונים.

נושאים קשורים:  פוליו,  חיסונים,  נגיף מוחלש,  ארגון הבריאות העולמי,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
22.08.2022, 18:08

משרד הבריאות דבק במדיניות שלו ללא כל יכולת לחשיבה מחוץ לקופסא. אם חיסון אינו עובד אז ניתן אותו פעמיים ואם פעמיים לא עובדים ניתן שלוש. אולי גם כדאי להכניס את התינוקות לסגר אחרי חיסון חי מוחלש למספר חודשים כדי שלא ידביקו את הסבא והסבתא שלהם?

אנונימי/ת
22.08.2022, 19:10

הדברים של אופיט, כפי שהובאו, נגועים בכשל לוגי. חבל שמערכת דוקטורס אונלי לא מצאה דובר של משרד הבריאות שיסביר זאת, במקום להסתפק בקריאה להורים להשלים את חיסוני ילדיהם.
מקרי הפוליו שנובעים מהדבקה בווילד טייפ הם מועטים כל כך יחסית להדבקה בנגיף המוחלש מכיון שהחיסון בנגיף החי המוחלש יעיל וארוך טווח. אם יעברו לחיסון בנגיף מת או שיטה אחרת, מקרי הפוליו צפויים להתרבות ולא להתמעט.
(אנונימי 18:08 חכם בעיני עצמו. תגובות מסוג זה מוציאות שם רע לטפשות.)

אנונימי/ת
22.08.2022, 19:36

מעניין איך פעם אחר פעם ״ מתנגדי החיסונים ״ צדקו , ומשרד הבריאות כושל !

אנונימי/ת
23.08.2022, 06:24

לא הבנתי את הכתוב, ליתר דיוק לא הבנתי את החלטה של משרד הבריאותת.
להמשיך לחסן ילדים עם נגיף חי-מוחלש כאשר נחשד כמסוכן ? נדרש הסבר.

אנונימי/ת
23.08.2022, 08:16

אנונימי 19:10 לאנונימי 06:24:
רפואה, גם ציבורית, כרוכה בניהול סיכונים.
הפסקת החיסון בנגיף מוחלש תגדיל את התחלואה. הפיתרון לבעיה הנובעת מאפשרות הדבקה עקיפה של לא-מחוסנים עם מערכת חיסון טבעית לקויה היא הרחבת הקף החיסון בקרב ילדים וחינוך הציבור לשמירת היגיינה. החיסון מגן על המחוסנים עצמם, לא מסכן אותם.

אנונימי/ת
24.08.2022, 16:54

פשוט הזוי, הזוי איך משרד הבריאות עושה את ההיפך מההגיוני ומהמלצות המומחים העולמיים ובמקום להפחית להפסיק ולצמצם את החיסון בנגיף החי מוחלש הגורם לרוב מיקרי התחלואה הם עושים קמפיין ומשכנעים את הציבור להתחסן בנגיף החי מוחלש. וגם כאשר המומחים העולמיים ממליצים להפסיק לחסן בחי מוחלש הם לא עושים דבר. לא יאומן.

26.08.2022, 09:40

לפי דוחות אפידמיולוגיים שבועיים של משרד הבריאות, אף ילד בישראל לא חלה בפוליו ב2022. מה שכן, מעל 30 (!) ילדים עד גיל 15 חלו בשיתוק חד רפה בטווח זמן של 2-3 חודשים מצאת מבצע החיסון באפריל השנה. 20 מקרים דווחו בשבוע אחד!! (12.6-18.6). לשם השוואה, רק 4 מקרים של שיתוק חד רפה היו בכל 2021.
שיתוק זה תועד בעבר כתופעת לוואי מוכרת של חיסון הפוליו החי מוחלש. מישהו בקהל יכול להסביר את הנתונים?

19.09.2022, 12:47

פשוט מצער שאנשים לוקים בהבנת הנקרא. אם רוצים חיסון אפקטיבי לאורך שנים, צריך לבצע את שני החיסונים בפורמט הקיים. רק מי שלא מתחסן בכלל נוטל סיכון על עצמו